Sfaturi de Calatorie in Spania | directbooking.ro
031 9641Luni - Vineri 9 - 18
Print

Sfaturi de Calatorie in Spania

Sfaturi utile

Pentru oferte accesati link-ul spania.directbooking.ro

Când călătoriţi cu autoturismul.

  • Circulaţia auto

În Spania, circulaţia auto se efectuează pe partea dreaptă a drumului. Funcţioneazăsistemul priorităţii de dreapta.

Există autostrăzi cu plată (inscripţionate cu textul PEAJE) şi autostrăzi deschise liberei circulaţii. Accesul pe autostrăzile cu plată este permis în baza achitării taxelor specifice. Plata acestor taxe se face la punctele special amenajate, plasate la intrarea sau la ieşirea de pe autostradă.

Recomandăm cetăţenilor români, proprietari/şoferi de autobuze, camioane de tonaj, autocare, care intenţionează să călătorească în Catalonia, să se informeze cu privire la condiţiile de trafic şi restricţiile de circulaţie existente, fie de la partenerii spanioli, fie direct de pe website-ul oficial al Serviciului Catalan de Trafic – http://transit.gencat.cat sau al Direcţiei Generale de Trafic spaniole – www.dgt.es.  

Precizam ca neplata pe loc a unei amenzi la regimul circulatiei pe drumurile publice poate duce la indisponibilizarea autovehiculului. De aceea, recomandăm să aveţi asupra dumneavoastră suficienţi bani în numerar sau un card valabil.

  • Starea drumurilor

Starea generală a drumurilor şi infrastructurii este foarte bună.

  • Parcarea

Parcarea este permisă numai în locuri rezervate, contra cost (tichetele se cumpără de la aparatele de taxare din parcare).

Atenţie! Neplata parcării (neafişarea pe bord a tichetului corespunzător) sau depăşirea timpului plătit se sancţionează cu amendă.

Parcarea în locuri neautorizate se sancţionează cu amendă şi ridicarea autovehiculului. Recuperarea se face numai cu prezentarea în original a documentelor de proprietate asupra autovehiculului, plata unei amenzi  și a taxei de depozitare a maşinii.

Se recomandă atenţie sporită în timpul opririlor în parcările amenajate pe autostrăzi (în special în timpul nopţii), fiind înregistrate cazuri de furt de autoturisme cu numere de înmatriculare străine, în special în sezonul estival.

  • Centura de siguranţă

În Spania, centura de siguranţă este obligatorie pentru toți ocupanţii vehiculelor în interiorul și în afara localităţilor.

  • Limitele de viteză admise
  • străzi urbane (centrul localităţilor) – 50 km/oră
  • drumuri extraurbane (provinciale şi statale) – 90 km/oră
  • şosele naţionale – 100 km/oră
  • autostrăzi – 120 km/oră

Depăşirea limitelor de viteză poate atrage aplicarea unor amenzi şi suspendarea permisului de conducere. Începând cu 1 iulie 2006, conform noilor reglementări rutiere, depăşirea cu peste 40 km/oră a limitelor de viteză constituie infracţiune, iar depăşirea vitezei cu mai puţin de 40 km/oră se pedepseşte cu amendă de până la 1.500 euro. Din 2007, s-a introdus un sistem pe puncte de sancţionare a încălcării normelor de circulaţie. În cazul depăşirii cu 50 km la ora a vitezei maxime admise, conducătorul auto riscă măsura arestării şi reţinerea autoturismului.

Atenţie! În cazul în care transportaţi bunuri în maşina personală (produse comerciale numeroase) și nu deţineţi dovada cumpărării acestora, marfa se confiscă, iar ocupanţii vehiculului poţi fi arestaţi.

  • Folosirea telefonului mobil la volan

Este interzisă. Se poate folosi numai sistemul hands free. Căştile cuplate la telefon sunt interzise.

  • Aparatele anti-radar şi de detectare a radarului

Pe teritoriul Spaniei sunt interzise deţinerea şi utilizarea dispozitivelor de detectare a radarelor, precum şi a aparatelor antiradar. Acestea reprezintă infracţiune şi se pedepsesc cu aplicarea unei amenzi şi a punctelor de penalizare.

  • Permisul de conducere

 Permisul de conducere românesc este valabil în Spania. Începând cu 19 ianuarie 2013, în conformitate cu Directiva 126/2006/CE, cetățenii europeni rezidenți în Spania, inclusiv cei români, care doresc să obțină pentru prima oară un permis sau noi categorii trebuie să se examineze în Spania. Permisele românești obținute înainte de 19 ianuarie 2013 de către cetățenii români rezidenți pe teritoriul spaniol sunt valabile până la data expirării, moment în care acestea trebuie reînnoite în mod obligatoriu cu unele spaniole. În acest sens, cetățenii români trebuie să se adreseze Direcției Provinciale de Trafic (Jefatura Provincial de Trafico). În situația în care vi se refuză preschimbarea/reînnoirea permisului de conducere, solicitati formularul de reclamație (hoja de queja) pentru clarificarea situației.

  • Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie

În caz de accident uşor, completaţi, împreună cu cealaltă parte formularul tip pus la dispoziţie de societăţile locale de asigurări, privind producerea accidentului. Notaţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia.

Dacă în urma accidentului sunt răniţi, chemaţi poliţia și acordaţi primul ajutor. Adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii române de asigurări din ţara respectivă care figurează pe Cartea verde.

Păstraţi documentele de plată până la înapoierea în ţară pentru a le prezenta societăţii de asigurare.

Apelați la 112 pentru informaţii privind conduita în caz de accident.

Moneda de circulatie: euro

Banii pot fi schimbati in conditii de siguranta la casele de schimb valutar sau la majoritatea bancilor. Casele de schimb nu mai au voie să perceapă comision pentru schimbul de bani, de aceea este întotdeauna mai bine să verificați mai întâi. Aeroporturile și hotelurile oferă, de asemenea, servicii de schimb valutar, dar acestea, de obicei, au tendința de a da rate mai puțin favorabile.

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetățenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Spania.
Intrarea în Spania este permisă cu pașaportul sau cartea de identitate valabile

Regimul animalelor de companie

Pentru spaţiul UE, aveţi nevoie de paşaport european pentru animalele de companie. Acest document se poate procura de la medicul veterinar şi trebuie să conţină informaţii despre vaccinarea antirabică.

Animalul trebuie identificat printr-un microcip electronic.

Călătoria cu copii minori

Copiii minori pot călători în străinătate numai însoţiţi, cu acordul ambilor părinţi, al părintelui care îi are în îngrijire ori a reprezentantului legal.

În situaţia în care copiii minori călătoresc în străinătate neînsoţiţi de ambii părinţi, părintele care îi are în îngrijire ori de reprezentantul legal este necesară existenţa unei procuri notariale din partea acestora.

Pentru oferte accesati link-ul spania.directbooking.ro

 

VA DORIM VACANTA PLACUTA!