Mancare traditionala spaniola – ce sa incerci in vacanta
» Oferte Spania

12.06.2018 Spania

Mancare traditionala spaniola – ce sa incerci in vacanta

A venit vara, a venit cheful de ducă și dorința de a testa lucruri noi... de data aceasta, mâncarea tradițională spaniolă. După „n” articole despre Grecia și Turcia, poposim câteva minute și la frumoasa Spanie. O țară uimitoare, despre care știm puțin. Pe care o vizităm în special vara, pentru plajă. Ei bine, chiar dacă e vară și tot la plajă vei merge, împarte un pic timpul de vacanță și savurează și un pic gastronomia spaniolă. Până la urmă, când spui destinație nouă, spui particularități noi. Spania este o țară pe care să o cunoști în amănunt prin detaliile ei ornamentale, comportamentale și, bineînțeles, gastronomice. Știai că de aici provin dintre cei mai renumiți bucătari din lume? Dar că pentru o masă la unele restaurante în Țara Bascilor și în Catalonia ai nevoie de rezervare cu un an în avans? Nu te trimitem acolo. Te ducem cu gândul la mâncărurile tradiționale, ca la mama (sau bunica) acasă. Mâncăruri stradale, pe care le găsești la orice restaurant de pe malul apei, din centrele orașelor sau (dacă ai noroc) în casa vreunui spaniol autentic. Așadar, iată câteva feluri de mâncare tradițională spaniolă, pe care să o încerci în viitorul tău sejur. Experiența și savoarea momentului nu ți-o putem reda. 

Paella 

Paella este prima mâncare tradițional spaniolă care îți trece prin minte când spui Spania. Și nici nu-i de mirare. O găsești peste tot în alte țări, la restaurante ci specific spaniol, însă gustul de aici este unic. Tradițional, ea este din Valencia. Baza este orezul, amestecat cu carne, pește, fructe de mare și legume. Ingredientul suprem: șofranul, special pentru culoarea gălbuie și aromă unică. Înainte să comanzi, trebuie să ști că există trei tipuri principale de paella:

  1. Paella valenciană (paella valencian): orez, legume verzi, iepure, pui sau rață, melci, fasole și condimente.
  2. Paella de fructe de mare (paella de mariscos): orez, fructe de mare și condimente.
  3. Paella mixta (paella mixta): un amestec de fructe de mare, carne, legume, fasole și condimente.

Jamón ibérico

Un jamón spaniol uscat, din carnea porcilor negri iberici. Jamón ibérico este destul de piperat la preț și, în general, servit în felii foarte subțiri. Jamón ibérico este mai comun în zonele de munte, unde localnicii obișnuiesc să săreze carnea și să o lase la uscat. 

Jamón serrano

Un Jamón ibérico mai ieftin. Glumim! Merge pe același principiu de preparare, însă carnea este de porc alb Landrace. Este mai ieftin decât jamón ibérico, dar gustul nu poate fi comparat. Ambele tipuri de jambon ai arome aparte, pe care merită să le încerci. Însă, cu certitudine, vei deveni fanul unuia dintre ele. Două exemple de preparate prin sărare a bucatelor din bucătăria spaniolă. 

Queso manchego

Queso manchego se mănâncă împreună cu jamón serrano sau cu jamón ibérico. Queso manchego este o brânză din lapte de oaie, care se face în regiunea La Mancha din Spania. O brânză tare și dulce, considerată de spanioli o completare la diferite mâncăruri spaniole.

Tapas

Toți încearcă să-l copieze, n-am dat peste cineva care chiar să fi reușit... sau poate suntem noi prea pretențioși. În Spania, Tapas nu este un preparat în sine, ci mai multe mâncăruri mici, considerate aperitive sau gustări. Preparatele pot fi reci (jamón serrano, queso manchego, măsline etc.) sau calde (tortilla española, chifteluțe, etc.). 

Patatas Bravas

Spaniolii sunt dornici de condimente. Adoră mâncarea picantă. Excepție de la regula nu face nici acest faimos preparat (favorit la nivel național): patatas bravas. Aici, sosul roșu este vedeta. Patatas Bravas este gătit, în general, din cartofi albi, tăiați în forme neregulate de aproximativ doi centimetri, apoi prăjiți în ulei și serviți calzi, cu sos roșu picant sau un aioli. Acest fel de mâncare este servit în restaurantele și barurile din Madrid, dar și pe întreg teritoriul Spaniei.

Gazpacho

Nimic nu te răcorește mai bine într-o zi toridă de vară ca Gazpacho! O supă rece din legume crude amestecate. Un clasic al bucătăriei spaniole, provenit din regiunea sudică a Andaluziei. Combinând castraveți cu usturoi, ceapă, piper și roșii cu ulei de măsline, sare, apă și oțet de vin, gazpacho primește nota 10 de la majoritatea turiștilor pentru finisajul din castraveți tăiați, ceapă, piper și roșii.

Chorizo

Gustul, combinația de picant și dulce a cârnaților Chorizo persistă câteva ore după ce ai luat prima îmbucătură. Sunt cârnați de porc, cu muuuultă boia iute, preparați în intestinele naturale ale porcului. Așacu făceau și bunicii noștri cârnații de porc, doar că în loc de bolul de usturoi, spaniolii folosesc chilli 😊 

Tortilla española

O mâncare tipic spaniolă. Cartofi preparați în formă de omletă, prăjiți în ulei de măsline și serviți ca tapas. Adsesea se adaugă ceapă tocată, pentru a-i oferi preparatului și mai multă aromă. Este opțional, însă îți recomandăm să pui. Nu pentru că ar fi mai gustos, ci pentru a experimenta reala gastronomie spaniolă locală. NU te sfii să încerci tot în vacanță. Și fără teamă de buget. Noi îți oferim vacanțe ieftine, tu economisește pentru răsfățul gastronomic de acolo. Vezi cele mai noi oferte aici!

   
posteaza comentariu
Posteaza
comentarii